Το Απο Κοινού στο 2ο Παζάρι του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου

Το Απο Κοινού, ως ζωτικό κύτταρο του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου, δεν μπορούσε παρά να είναι παρόν στο 2ο παζάρι του Συνεταιρισμού και του Δικτύου Ανταλλαγών Ηρακλείου «το Kουκί».

Το παζάρι πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Γεωργιάδη το Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016 και περιλάμβανε διάθεση προϊόντων σε Ευρώ, Faircoin και Κουκιά (το ψηφιακό νόμισμα του Δικτύου Ανταλλαγών), συλλογική κουζίνα και συζήτηση - συνέλευση για τα επόμενα βήματα προς τη δημιουργία μίας αυτόνομης λαϊκής ογοράς.

Για ακόμα μία φορά, σας ευχαριστούμε για την παρέα και τη στήριξη!

 

Ο πάγκος μας στο 2ο Παζάρι του ΟΣΗΟ πάγκος μας στο 2ο Παζάρι του ΟΣΗ

 

Συζήτηση των παραγωγών μας κατά τη διάρκεια του ΠαζαριούΣυζήτηση των παραγωγών μας κατά τη διάρκεια του Παζαριού

 

 Γενική άποψη του 2ου Παζαριού του ΟΣΗΓενική άποψη του 2ου Παζαριού του ΟΣΗ

 Συνέλευση των παρευρισκόμενων στο ΠαζάριΣυνέλευση των παρευρισκόμενων στο Παζάρι

 

Αφιέρωμα στους εθελοντές μας Χέντρικ και Γίντε

Jinte & HendrikΣτις 4 Οκτωβρίου 2014 έφτασε στην Κρήτη, στην βάση της Απο Κοινού ένα νέο ζευγάρι απο την Ολλανδία, ο Χέντρικ (24 χρονών) και η Γίντε (22 χρονών). Ήρθαν με το καταπληκτικό, τροποποιημένο πυροσβεστικό τους όχημα, μετά απο 5 μήνες ταξιδιού στην Ευρώπη, με πολλή όρεξη για δουλειά. Θα μείνουν κοντά μας για λίγους μήνες και θα προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις και την εργασία τους. Ήδη είναι ενεργοί και απαραίτητοι στην αυτάρκης κοινότητά μας.

Κατάγονται απο μια μικρή πόλη της Ολλανδίας, το Ζούτφεν (δείτε στο χάρτη της Google)  και μετά την ελεύθερη εκπαίδευση που έλαβαν στο σχολείο, σπούδασαν βιοδυναμική καλλιέργεια (περισσότερα εδώ: ιστοσελίδα ή στο facebook). Η σχολή αυτή φιλοξενεί περίπου 80 φοιτητές που σπουδάζουν full-time για 4 χρόνια, με διαφορετικές αφετηρίες που όμως πλέον ζουν και δουλεύουν μαζί κοντά σε δέντρα και λαχανικά, ζώα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις δημιουργώντας έτσι ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης που συνδιάζει θεωρία και πρακτική.

Ο Χέντρικ αποφοίτησε το 2012 και η Γίντε 2 χρόνια αργότερα.

Το όνειρο τους είναι να δημιουργήσουν τη δική τους βιοδυναμική φάρμα αλλά πρώτα αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν εμπειρίες δουλεύοντας σε άλλες βιοδυναμικές και μη φάρμες, να γνωρίσουν κόσμο και να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνικές. Έτσι, ξεκίνησαν απο την Ολλανδία με το πυροσβεστικό τους “τροχόσπιτο” και πήγαν Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία,Αλβανία, Φύρομ και Ελλάδα.

Είναι φιλόξενοι, ευσυνείδητοι και εργατικοί, έτσι απολαμβάνουμε την παρέα τους. Από την αρχή είναι δραστήριοι στον Συνεταιρισμό μας και μας έχουνε βοηθήσει με όρεξη σε διάφορες δραστηριότητες όπως το λιομάζωμα, την εκτροφή των ζώων και την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου παζαριού στα Καλέσσα.

Επίσης, η Απο Κοινού παραχώρησε στα παιδιά 1 στρέμμα γης για να το διαμορφώσουν όπως θέλουν με βάσει τις γνώσεις τους και να μας εκπαιδεύσουν μέσα απο αυτό το εγχείρημα. Ήδη έχουν φυτέψει τα κατάλληλα φυτά για την εποχή. Παρατηρώντας τις διαφορές με την Ολλανδία σε κλίμα, ποικιλίες σπόρων και άλλα, πειραματίζονται και ανακλύπτουν τις παραδοσιακές μας ποικιλίες και τις συνήθειες μας στην καλλιέργεια. Έτσι έχουν ήδη φυτέψει χειμερινά λαχανικά όπως κουκιά, κρεμμύδια, σκόρδα, λάχανα, καρότα, σπανάκι, παντζάρια. Βασίζονται στην τεχνική του crop rotation - εναλλαγή καλλιέργειας, όπου η μια οικογένεια φυτών διακατέχεται την άλλη και έτσι το έδαφος γεμίζει με φυσικό τρόπο απο τα συστατικά και τα στοιχεία που χρειάζεται.

Έχει γίνει ήδη μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για  αυτήν τη ευτυχή συνάντηση και ελπίζουμε να έχει και συνέχεια.

Στην υγειά σας παιδιά!

Newsletter

Δηλώνοντας το email σας θα ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα της κοινότητα μας.
Δεν αποστέλλουμε ανεπιθύμητα email.

Κύλιση στην κορυφή