Το καλάθι μου

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Πολιτισμός

 

Σε κάθε κοινωνία, όταν η πρωτογενής παραγωγή επιφέρει αυτάρκεια και ευμάρεια στο λαό της, ανοίγεται ο χώρος για αναζητήσεις εσωτερικής καλλιέργειας. 

 

Η πνευματική αναζήτηση, η μόρφωση, η ανάπτυξη των τεχνών ως μέσο έκφρασης, η πολιτισμική ταυτότητα έρχονται να επισφραγίσουν τις ατομικές ανάγκες και να σχηματίσουν έναν άνθρωπο ολοκληρωμένο. 

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η λατινική λέξη cultura σημαίνει καλλιέργεια, αλλά και πολιτισμός. Ο σπουδαίος ρήτορας Κικέρωνας για πρώτη φορά τη χρησιμοποίησε μεταφορικά προσδίδοντάς της την έννοια της «καλλιέργειας της ψυχής». Αργότερα οι μεγάλοι Ουμανιστές στοχαστές της Αναγέννησης της έδωσαν την έννοια της «καλλιέργειας του νου». 

 

Στο πλαίσιο της δικής μας «Από Κοινού» κοινότητας επιθυμούμε να αναπτύξουμε τον τομέα του πολιτισμού και της πνευματικής καλλιέργειας. Θέλουμε η Κοινότητά μας να αποτελεί μια μικρογραφία του ευρύτερου οράματός μας για το σύνολο της κοινωνίας.

Θέτουμε σαν αφετηρία μας έναν τρόπο ζωής και επιλογών που θα είναι σε αρμονία με τις υψηλές πανανθρώπινες αρχές, με τις σωστές τοπικές παραδόσεις της Κρήτης, αλλά και με τον σεβασμό και παρατήρηση της φύσης. 

Έτσι, βασική μας επιλογή είναι να εμπλεκόμαστε στα κοινά και να είμαστε δραστήριοι στην τοπική κοινωνία που μας περιβάλλει. Δεν ξεχνάμε πως είμαστε ένας κοινωνικός συνεταιρισμός!

 

Η εξωστρέφεια μας εκφράζεται με ποικίλους τρόπους όπως συμμετοχή:

  • σε παζάρια, όπως το παζάρι Καλεσσών και του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου
  • σε Οικογιορτές, όπως η “Εν Οίκω” και η ετήσια γιορτή παραδοσιακών σπόρων του «Πελίτι»
  • σε φεστιβάλ, όπως του Αϊ-Γιάννη και του Χουδετσίου
  • σε εκδηλώσεις/δράσεις αλληλέγγυας, συνεργατικής και εναλλακτικής οικονομίας, όπως για «Κουκί», για τη «ΒΙΟΜΕ» και το “CoOpenAir”.

Βεβαίως, συχνά προχωρούμε και στη διοργάνωση δικών μας, ανοικτών προς το κοινό, συζητήσεων, σεμιναρίων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.